UPUTSTVO ZA UPOTREBU

JAJA OD JAPANSKE PREPELICE


    * za decu u razvoju

    * za regeneraciju

    * podmlađivanje organizma

    * korisna hrana za dijetu

    * za rekonvalescente

 

Sastav:

            74,6% vode, 13,1% belančevine, 11,2% masti, 1,1% minerala, od toga 0,5% kalijuma, 2,1% fosfora, 3,2% gvožda, celu skalu vitamina A1, B6, B12 i enzime. Jedno jaje sadrži 15,8 kalorija.

 

Bolesti koje se mogu lečiti i broj svežih jaja potreban za jednu kuru:

            

Vrsta bolesti

Kom. jaja

Vrsta bolesti

Kom. jaja

Regulisanje krvne slike

60

Migrena

240

Otklanjanje napetosti

60

Tuberkuloza

240

Regulisanje varenja

120

Malokrvnost

240

Čir u stomaku

120

Srčane tegobe

240

Bolesti jetre

180

Nervno rastrojstvo

240

Prolepšavanje tena

180

Postoperativno

240

Regulisanje pritiska

240

Bronhitis

240

Otklanjanje holesterola

240

Teži oblik astme

1080

Regulisanje šećera

240

Tumor na mozgu ili crevu

1080

Arterioskleroza

240

AIDS

1080

 

Za navedene bolesti jaja se uzimaju u sirovom stanju. Prva tri dana se uzima po tri jajeta, a kasnije po 5 jaja, što znači da kura od 120 komada traje 26 dana, a kura od 240 komada 49 dana. Deci ispod 10 godina davati po 4 jajeta na dan, deci ispod 5 godina po tri jajeta na dan a deci ispod 3 godine po dva jajeta dnevno. Jaja se jedu odjednom i to ujutru, na prazan stomak. Posle toga mora da prođe najmanje pola sata do uzimanja druge hrane. Od jaja se može pripremiti i koktel da bi ga bolesnici lakše konzumirali. Mogu se po ukusu zasladiti šećerom ili medom ili umutiti da bi se dobila pena. Može da se doda (ali nije obavezno) i nešto od sledećeg: višnjin sok, limunova kora, nastrugana jabuka, vanila, cimet, mlevena kafa, kakao itd. Bitno je samo da pri uzimanju jaja budu sirova i da se pojedu i žumance i belance. Bolesnici koji boluju od šećerne bolesti ne treba da zaslađuju jaja. Bolesnici koji imaju žuč osetljivu na jaja, moraju obazrivo početi sa uzimanjem jaja. Neka počnu sa jednim jajetom dnevno i postepeno povećavaju količinu, ali ne preko 4 jajeta dnevno, što neće uticati na kuru, koja će jedino malo duže trajati. Ukoliko im žuč ne dozvoljava uzimanje jaja treba odustati od ovog načina lečenja. Dva meseca po završetku kure, kura se može na isti način ponoviti, ako se za to ukaže potreba, a preporučljivo je prve godine uzeti dve kure sa razmakom ne većim od šest meseci.

Jaja se mogu koristiti i uz druge lekove, osim ako lekar nije propisao da se ne uzimaju belančevine.

            Jaja se drže na temperaturi od +1 do -4° C, i tako čuvana imaju rok upotrebe 60 dana, posle čega se mogu trošiti samo u kuvanom ili pečenom stanju. Lekovita jaja su isključivo ona koja su oplođena.